Kapr obecný

Cyprinus Carpio – kapr obecný je největší českou kaprovitou rybou a jeho chov má pro Českou republiku velký hospodářský význam. Jeho neocenitelnou vlastností je kvalitní maso, které má prokazatelně pozitivní vliv na zdraví člověka.

Vánoční kapr je středoevropské specifikum. Už od středověku se mohl jíst v době půstu, protože stejně jako ostatní ryby, nebyl považován za maso. V českých zemích bylo odpradávna značně rozšířeno rybníkářství a kapra si mohli dovolit i nemajetní lidé. Některé prameny uvádějí, že se kapr na vánočním stole objevil už v 17. století,  ale ve větší míře se u nás o vánocích konzumuje až od konce 19. století. Štědrovečerní kapr se stal jedním ze symbolů českých Vánoc.

Kapr obecný je zároveň i nejčastějším úlovkem sportovních rybářů. Jeho násady jsou vysazovány do volných vod a rybníků určených pro sportovní rybolov. Kapr se nejčastěji loví na poleženou a jeho kapitální úlovky z našeho území přesahují délku 1 m a váhu 25 kg.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode